Ondernemen of plannen om te gaan ondernemen in Zuid-Frankrijk

Op 22 oktober 2021 organiseert het DNC Business Network samen met Global Executive Events het seminar Ondernemen in Zuid-Frankrijk. Het seminar vindt plaats op het Royal Mougins Golf Resort, een halfuurtje rijden vanaf de luchthaven Nice-Côte d'Azur.

Dit seminar wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Parijs en door het Netherlands Business Council France (NLBC). Een scala aan gastsprekers zullen vele aspecten belichten waarmee Nederlandse ondernemers in Frankrijk te maken krijgen en zullen praktische tips en nuttige informatie met u delen. Tijdens matchmaking sessies is volop ruimte om elkaar te leren kennen en om toekomstige samenwerkingen te verkennen.

Inbegrepen zijn ontvangst met koffie en thee, een lunchbuffet en een afsluitende netwerkborrel.


Voor wie

Het seminar is bedoeld voor alle Nederlandse ondernemers en professionals die reeds actief zijn in Frankrijk en tevens ondernemers die de stap naar Frankrijk zouden willen maken. Hoewel de nadruk ligt op Zuid-Frankrijk, is uiteraard veel informatie eveneens zeer bruikbaar in de rest van Frankrijk. Ook niet-ondernemers die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen die aan bod komen, zijn van harte welkom.

Leden van De Nederlandse Club Côte d'Azur krijgen korting op de ticketprijs.


Programma

09:30 Ontvangst gasten 
10:00 Welkomstwoord organisatie
10:30 Workshop
11:00 Sprekers
11:30 Pauze
12:00 Sprekers
13:00 Lunchbuffet
14:15 Sprekers
16:45 Pauze 
17:15 Sprekers
17:45 Matchmaking sessies
18:15 Afsluiting seminar
18:30 Netwerkborrel
19:30 Einde

Onderwerpen

De workshops, lezingen en matchmaking sessies zullen de volgende onderwerpen bevatten:

 • Starten van een bedrijf
 • Verbeter je sales skills in Frankrijk
 • Franse subsidies voor ondernemers
 • Onroerend goed aankoop-verkoop
 • Bedrijfsfinanciering en bedrijfsovername
 • Franse fiscaliteit en omgaan met de Franse belastingdienst
 • Franse cultuur en zakendoen in Frankrijk
 • Olympische spelen, circulaire economie en alternatieve energie zoals zonne-energie en waterstof
 • Matchmaking tussen Nederlandse  & Franse ondernemers, bedrijven en instellingen
 • Succesvolle werkende Nederlanders in Frankrijk. 

Sprekers

 

chris petherChris Pether - Oprichter en Managing Director bij PeopleSmart SAS

Case study: The French Touch (in het Engels) 

Kernpunten: Taal, eten, conversatie, bedrijfsculturen

Meertalige (vloeiend Duits, Engels en Frans) internationale executive met 28 jaar ervaring in telecom, luchtvaart, hightech, retail, farmaceutica, agrochemie, staal, olie & gas, legal, financieën, service, industrieel, intergouvernementeel en consultancy. Ervaring met coaching ligt voornamelijk in culturele verschillen, sales, people management & leadership, communicatie en wereldwijde motivatie. Haar faciliterende ervaring ligt op het gebied van action learning en executive conferenties. Consultancy-ervaring is het opzetten van nieuwe bedrijven in heel Europa en het werven van het juiste talent en teams om zakelijk succes te behalen. 

 

Philipp HellingsPhilipp Hellings - Managing Partner bij Isobel Audit Consulting

Case study: Starten in Frankrijk

Kernpunten: Opstarten met: een werknemer zonder vestiging, Auto entrepreneur of Micro entreprise, met een vestiging een filiaal of een SARL of SAS en fiscaliteit bij onroerend goed: SCI’s.

Philipp Hellings is managing partner bij Accountantskantoor Isobel in Paris, gespecialiseerd in volledige outsourcing van de financiële en administratieve taken van dochterondernemingen van buitenlandse groepen in Frankrijk, inclusief salarisadministratie, het opzetten van geïntegreerde rapportagesystemen en nog veel meer.

 

Michale PisteckyMichael Pistecky - Hoofd Economisch Beleid en Ondernemen bij de Nederlandse Ambassade in Parijs

Case study: NL Business network in Frankrijk

Kernpunten: Olympische spelen 2024, Netwerk, advies en het faciliteren van zakendoen in Frankrijk

De ambassade en NBSO (Netherlands Business Support Office) in Lyon en Nantes ondersteunen samen met de 11 honoraire consuls het Nederlandse zakelijke netwerk in Frankrijk. Zij ondersteunen het vinden van zakelijke kansen, verstrekken van marktinformatie, matchmaking en het vinden van zakenpartners, handelsmissies en beurzen (NL Paviljoen) online of onsite en het faciliteren van contacten met lokale overheden en organisaties.

Michael Pistecky is een ervaren diplomaat met een bewezen geschiedenis van werken aan geopolitieke kwesties. Bekwaam in public affairs, high networking, de politiek van internationale rechtskwesties, energie- en klimaatbeleid en mondiale economische uitdagingen.

 

Joris HoutmanJoris Houtman - Chief Representative bij NBSO Lyon

Case study: Bij wie kan ik lokaal en regionaal aankloppen om zaken te doen in Frankrijk?

Kernpunten: NL Business network in Frankrijk, advies en het faciliteren van zakendoen in Frankrijk

NBSO (Netherlands Business Support Office) in Lyon en Nantes ondersteunen samen met de amabasade en  11 honoraire consuls het Nederlandse zakelijke netwerk in Frankrijk. Zij ondersteunen het vinden van zakelijke kansen, verstrekken van marktinformatie, matchmaking en het vinden van zakenpartners, handelsmissies en beurzen (NL Paviljoen) online of onsite en het faciliteren van contacten met lokale overheden en organisaties.

Joris Houtman heeft 22 jaar ervaring in meetings met leiders wereldwijd actief in handel, matchmaker voor duurzame zakenrelaties. Ondernemer, expert en consultant in business, communicatie, marketing & events; meertalig, netwerker pur sang en doelgericht.

 

Steven ZaatSteven Zaat - CFO bij Air France-KLM

Keynote: Nederlander in Franse Multinational

Steven Zaat heeft meer dan 20 jaar ervaring in de luchtvaartindustrie. Hij trad in 2000 in dienst bij KLM waar hij verschillende financiële functies bekleedde binnen de Engineering and Maintenance Division en vervolgens als VP Finance Alliances en Head of Audit, waar hij nauw samenwerkte met de heer Gagey, destijds Managing Director en CFO van KLM. In 2014 trad Steven toe tot de Air France-KLM Group als VP Finance & Control van de Engineering and Maintenance Division. In 2015 werd hij SVP Corporate Control van Air France-KLM. In juli 2019 werd hij benoemd tot CFO van Air France en in juli 2021 tot CFO van Air France-KLM. Steven Zaat is afgestudeerd in economie en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een postdoctoraal diploma Certified Controller van het Amsterdamse Vrije University Controllers Institute.

 

Antonin ChefAntonin Chef - International Project manager bij RisingSUD

Keynote: Economic assets of theSud Provence-Alpes-Côte d’Azur region (in het Engels) 

Kernpunten:  RisingSUD, Cleantech, Polytech, Sustainable mobility, High-tech: AI - life science, Sustainable Development

RisingSUD is het agentschap dat economische ontwikkeling en innovatie leidt in de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Antonin is werkzaam als International Project Manager voor risingSUD. Voordat hij bij risingSUD kwam, werkte hij voor adviesbureaus op het gebied van buitenlandse directe investeringen in het Verenigd Koninkrijk, Peru en Frankrijk en bekleedde hij functies voor de economische afdeling van de Franse ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten en de Indo French-Chamber of Commerce in India. Antonin is afgestudeerd aan Sciences-Po Toulouse en het Institut des Relations Internationales et Stratégiques in Parijs.

 

Anouk ZoetAnouk Zoet - Business Director bij Netherlands Business Council France (NLBC)

Case Study: Zaken doen in Frankrijk: Waar te beginnen en hoe verder te gaan?

Kernpunten: Hoe de NLBC bedrijven verder helpt in Frankrijk

NLBC is een bruisende ledenorganisatie, toegankelijk voor iedereen, waar ondernemers, MKB, multinationals en managers kunnen netwerken, leren, revolutioneren en groeien: een schakel tussen zakendoen in Nederland en Frankrijk, publieke instellingen en private entiteiten, alsmede nationale en regionale markten in Frankrijk. NLBC is een non-profit organisatie die Nederlandse bedrijven en ondernemers helpt op te schalen in Frankrijk.

Energieke netwerker en communicator pur sang (vloeiend Nederlands, Engels en Frans). Bouwt als directrice van NLBC aan het Nederlandse zakelijke netwerk in Frankrijk. Anouk studeerde rechten in Nederland, werkte hiervoor bij Deutsche Bank in Amsterdam en een advocatenkantoor in Parijs.

 

astrid sqAstrid Segaar - makelaar en eigenaar bij Agence Azur Pavillon

Case study: Kopen en verkopen van onroerend goed in Frankrijk

Kernpunten: Waarom is er in Frankrijk geen Funda, uitleg van 'mandat de vente', wat houden verplichte keuringen in?

Astrid Segaar heeft meer dan 30 jaar ervaring in de makelaardij. Eerst bij verschillende makelaars in Nederland waarna zij in 2010 geëmigreerd is naar Zuid-Frankrijk waar ze Agence Azur Pavillon is begonnen samen met haar man. Inmiddels zijn zowel de makelaardij als de afdeling vakantieverhuur en -beheer in één kantoor ondergebracht. Naast een vakopleiding vastgoed, een beëdiging als makelaar o.g. en een NVM-makelaarsdiploma, heeft zij in Frankrijk een 'carte professionelle' voor makelaardij en het management van vakantieverhuur.

 

karel oscar van hengel sqKarel-Oscar van Hengel - recuiter, trainer en eigenaar bij Hypertalented

Workshop: Sales training voor Nederlanders in de Franse markt

Kernpunten: Karel-Oscar spreekt over sales & business development in Frankrijk, wat zijn dé top tips en de te vermijden valkuilen voor Nederlandse ondernemers die hun B2B services uitbreiden naar Frankrijk. Hoe ga aan de slag als je 'low budget' nofunding en zonder netwerk er toch een succes van wil maken?

Hypertalented is gespecialiseerd in het inhuren van top sales & marketing talent voor SaaS en digitale marketing bedrijven met vacatures voor junior en senior kandidaten. Karel-Oscar heeft in 2020 van scratch af zijn eigen bedrijf opgezet in Parijs en heeft dit sindsdien uitgebreid naar Nederland, België, Zweden en Duitsland. Hij geeft daarnaast sales en strategie trainingen en is ook een van de oprichters van de Netherlands Business Council France.

 

Bruno d artagnanBruno d’Artagnan directeur en oprichter bij FIT in NETWORK

Case Study: De huidige Franse arbeidsmarkt en hoe u snel de beste kandidaten kunt vinden (in het Engels)

Kernpunten: Summary presentation of the different French employment contracts. Main differences between the French & Dutch employment markets. How to rapidly find the best skills in France for Dutch companies.

Bruno d'Artagnan is the founding president of FIT in NETWORK, the European Network of available skills. Our main mission is to rapidly find the best and available skills for our clients: companies and professional organizations. We find candidates in France, in The Netherlands, and in most European countries within 6 to 8 business days for interim management and for permanent positions. We focus on 4 main domains: Operational management, Financial management, Human Resources and Digital transformation.

 

Micheline Van HautemMicheline Van Hauteman Hautem presentatrice - zangeres  bij Micheline Music

Presentatrice

Micheline Van Hautem woont sinds 2013 in Zuid-Frankrijk en is zelfstandig ondernemer. Ze is een succesvolle zangeres die vlot 3 talen spreekt. Naast haar présence op het podium als chanteuse is Micheline ook presentatrice. Micheline weet teksten goed en nauwkeurig te verhalen, met haar Vlaamse tongval komt ze charmant en verfrissend over en ook humor is haar zeker niet vreemd.

 

Sponsoren

Nederlandse Ambassade Frankrijk

Logo Nederlandse ambassade Mexico 200x200

People Smart, Innovative solutions

People smart

PeopleSmart levert op maat gemaakte consulting diensten inclusief coaching en innovatieve leeroplossingen, zowel virtueel als in persoon, aan organisaties in vele landen, culturen en talen, gericht op leiderschap en people development in de context van digitale transformatie, change management, cultuurverandering en de toenemende behoefte aan Emotionele Intelligentie. PeopleSmart heeft duizenden leiders en management teams geholpen hun groei te versnellen door middel van een toegewijd netwerk van 90+ consultants die wereldwijd werken en een breed scala aan consulting, coaching en learning services leveren aan een grote verscheidenheid van industrieën en klanten in meer dan 20 talen door het aanbieden van praktische, eenvoudig te implementeren en effectieve interventies.

Isobel Consulting 

Isobel consulting

NBSO Lyon

NBSO 

Nieulandes Solutions

logo neuiland

Eugene van Nieulande is eigenaar van verschillende bedrijven in Frankrijk. Zijn ervaring en passie voor new business development hebben hem de afgelopen 20 jaar zeer succesvolle resultaten opgeleverd bij bedrijven als PHILIPS, MARS etc. Een van zijn sterke punten is het verbinden van mensen en het creëren van nieuwe netwerken. Zijn bedrijf biedt diensten aan zoals:

 • Scouting voor bedrijven, start-ups & PME'S: een unieke scoutingservice waarbij we uw innovaties en portfolio doornemen. De volgende stap kan een introductie zijn bij verschillende bekende corporate bedrijven en of betrouwbare distributeurs & retailers

 • Overeenkomsten: Wij vinden voor u de meest geschikte partners met als doel het realiseren van orders en het genereren van duurzame bedrijfsgroei. www.nieulandesolutions.com.

 

Côte & Provence

 logo cp

Al twintig jaar hét magazine voor Nederlanders en Vlamingen die graag in de Provence of aan de Côte d’Azur komen, er een tweede huis bezitten, of zelfs wonen. Côte & Provence inspireert en informeert met reportages, interviews en verdiepende artikelen in het kwartaalblad, en met leuke nieuwsberichten, streekinformatie en zinnenprikkelende evenementen op de website en sociale media. Côte & Provence wordt uitgegeven door Publièra Publishers, uitgever ook van Maison en France en En Route magazine en exploitant van de websites Chambres d’Hôtes Wijzer en Gîtes Wijzer.

Ambiance Riviera 

Ambiance Riviera logo

We are a family business specialized in garden design and maintenance and we have been established in the area since 1979. We wanted to provide a complete offer that would gather all aspects of outdoor living. We have therefore decided to expand our services with a wide range of garden furniture and accessories (quality, comfortable and elegant items). We have selected high quality brands : BOREK, KETTAL, EGO Paris, GLATZ, BIG GREEN EGG, OFYR, ROGER PRADIER… Their creations are made by famous designers. 

Zantos Interiors & Exteriors

Logo Zantos

Zantos Interiors & Exteriors richt zich op het bouwen, renoveren en inrichten van huizen, appartementen, kantoren, hotels en restaurants. Onze Nederlandse roots komen in het zonnige zuiden goed van pas – we weten wat we willen, kennen de juiste mensen en blijven altijd open communiceren met zowel klanten als toeleveranciers. Ons internationale team van vakmensen staat voor je klaar als het gaat om bouw(begeleiding), renovatie projecten en interieur design. Kortom: Wij regelen alles voor je, van A tot Zantos! Ben jij op zoek naar een betrouwbare partij met zowel inzicht in bouwkunde als interieur design? Neem dan gerust contact met ons op! Ernst Jan Zantingh Telefoon: + 33 6 33 66 64 12 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

PDS-HVAC

logo pds hvac

PDS-HVAC Holland B.V. is een allround service- en onderhoudsbedrijf in de sector klimaattechnologie. Wij zijn gespecialiseerd in klimaatbeheersing, airconditioning, luchtbehandeling en ook in koel- en vriesinstallaties in de maritieme sector en in de bedrijfswereld. Wij hebben ervaring in het installeren en onderhouden van een breed scala aan HVAC-merken. Dankzij ons kleine team met deskundige medewerkers zijn wij in staat om onze klanten snel en betrouwbaar van dienst te zijn. PDS: Professional Dutch Services HVAC: Heating Ventilation and Air Conditioning. Nieuwsgierig of vragen? Neem gerust contact op met ons: telefoon +31 10 307 05 86, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


PRAKTISCH

 

Prijzen

Een dagpas voor het seminar geeft toegang tot het gehele dagprogramma en is inclusief het lunchbuffet en de hapjes en drankjes die geserveerd worden tijdens de ontvangst, pauzes en de afsluitende netwerkborrel.

De prijs voor een dagpas is €99 (voor DNC-leden €89).

 

Inschrijven

Inschrijven voor het seminar gaat via de knop 'Aanmelden'. Indien u geen lid bent van De Nederlandse Club dient u daarna te kiezen voor 'Aanmelden als gast'.

Aanmelden vanaf €89

Locatie

Royal Mougins Golf Resort
424 Avenue du Roi
06250 Mougins
France
www.royalmougins.fr

Google Maps >

Bereikbaarheid

Per vliegtuig

De internationale luchthaven van Nice Côte d'Azur ligt op 26 minuten van het hotel (29 km). Meer informatie op www.nice.aeroport.fr en www.niceairport.guide

Per Auto

Neem de snelweg A8. Neem afslag 42 naar Mougins/Cannes /Grasse. Neem op de rotonde de RN-85 naar Grasse. Neem de derde afslag rechts naar de N85 richting Mougins (St Martin-Pibonson). Blijf op de hoofdweg bij de afslag van de rotonde N2085 om naar St Martin - Mouans-Sartoux te gaan. Na twee BP benzinestations doorrijden tot aan de rotonde en een U-bocht maken.

Bij de verkeerslichten neemt u de Chemin de la Plaine aan uw rechterhand. Blijf op deze weg voor ongeveer 2 km, u passeert twee rotondes en steek de spoorweg over. Neem de zijweg rechts om op de Chemin de Burel uit te komen. Tenslotte slaat u rechtsaf na de kleine brug om bij Royal Mougins te komen.

 

Annulering

Annuleren van een ticket is helaas niet mogelijk. Wel kunt u zich kosteloos laten vervangen door iemand anders, geef dit tijdig aan ons door. Wanneer door Covid-maatregelen in Frankrijk grote beperkingen gaan gelden voor fysieke bijeenkomsten, wordt het seminar geannuleerd en krijgt u het ticket teruggestort.